İşitme Kaybı ve Demans (Bunama) İlişkisi
Duyuyorum ama Anlamıyorum / İşitme Kaybı ve Demans (Bunama) İlişkisiİşitme, beyinde devam eden bir süreç olduğu için beyin, işitme kaybından doğrudan etkilenmektedir. Bunun yanında işitme kaybından ötürü kişinin yaşadığı problemler de düşünüldüğünde (sosyal izolasyon, depresif ruh hali, kaygı, öfke, fiziksel aktivite bozukluğu) bu durum bazı nörolojik hastalıkların riskini artırabilmektedir.
Örneğin:
- Demans (bunama)
- Zihinsel keskinlik, kavrama yeteneğinde azalma
- Depresyon
Son olarak 2020’de yayınlanan ve 2023 de güncellenen Lancet raporunda demansa yol açan 12 risk faktöründen bahsedilmiş ve işitme kaybının bu faktörler içerisinde değiştirilebilir risk faktörlerinden biri olduğu belirtilmiştir. * Ayrıca işitme cihazı kullanan işitme kayıplılarda cihaz kullanmayanlara kıyasla demans riskinde ilerleme olmadığı gözlenmiştir. **
Dolayısıyla işitme kaybının işitme cihazı, medikal ve cerrahi yöntemlerle kontrol altına alınması kişilerin hayatını birçok açıdan olumlu yönde etkilemektedir. Ancak tedavi edilmeyen işitme kaybına bağlı iletişimin azalması ve bilişsel gerileme yaşanması demansa giden yolu hızlandırabilir.
İşitme kaybı olan ve işitme kaybı şüphesi olan herkesin işitme testi yaptırması ve uzmanların önerisine bağlı olarak işitme cihazı oldukça önemlidir.
*Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission
** Thelancet.com/public-health on July 21, 2023 and further corrections were made on September 28, 2023