İşitme Cihazı Kullanılmazsa Ne Olur?
Audika Blog / İşitme Cihazı Kullanılmazsa Ne Olur?İşitme cihazları, işitme kaybı olan bireylerin yaşam kalitelerini artırmak ve sosyal iletişimlerini kolaylaştırmak konusunda önemli bir role sahiptir. Ancak birçok insan işitme cihazlarını kullanmamayı tercih edebilir veya işitme kaybının ciddiyetini önemsemeyebilir. İşitme cihazı kullanmamanın sonuçları oldukça önemlidir. Bu yazıda, işitme cihazı kullanılmadığında, işitme kaybının yol açabileceği sorunları ele alacağız.
İzolasyon ve İletişim Sorunları
İşitme cihazlarını kullanmamak, işitme kaybıyla oluşan iletişim sorunlarını artırıp, bireyin aile içi, yakın çevresi ile ilişkileri olumsuz etkileyip anlaşmazlıklara yol açabilir (1). Bu durum, sosyal etkileşimi zorlaştırabilir ve insanları sosyal izolasyona sürükleyebilir. İşitme cihazları, bu tür sorunların önüne geçerek bireylerin sosyal bağlarını güçlendirebilir (2).
Duygusal Sorunlar
İşitme kaybı duygusal sorunlara, fonksiyonel kapasitede azalmaya neden olabilir; anksiyete ve depresyon risk faktörlerini artırabilir. Yapılan çalışmalar, işitme cihazı kullanan bireylerin işitme cihazı kullanmayanlara göre bu risk faktörlerinin azaldığını, daha sağlıklı bir hayat sürdürdüklerini ve yaşam kalitelerinin artığını göstermektedir (3,4).
İş Performansında Azalma
İşitme kaybı, iş yerindeki verimliliği olumsuz etkileyebilir. Toplantılarda, görüşmelerde iletişim sorunlarını yaşanabilir. İşitme cihazlarının kullanılması, iş performansını artırabilir ve kariyer gelişimini destekleyebilir (5).
Güvenlik Sorunları
İşitme kaybı, güvenlik risklerini artırabilir. Trafikte, acil ve/veya tehlikeli durumlarda sesi duymak, sesin hangi yönden geldiğini tespit etmek oldukça önemlidir (6).
Bilişsel Sorunlar
İşitme kaybı, bilişsel sorunlarını tetikleyebilir.Özellikle yaşlı bireyler arasında, işitme kaybı olan bireylerin olmayanlara göre demans risk faktörü hafif derecede işitme kaybı olan bireylerde iki kat, orta derecede işitme kaybı olan bireylerde üç kat, ileri derecede işitme kaybı olanlarda beş kat artırdığı gözlemlenmiştir. İşitme cihazları, bu riski azaltabilir (7,8).
İşitme Kaybının İlerlemesi
İşitme kaybı, çok geniş bir etiyolojiye sahip olan önemli bir sağlık sorunudur. İşitme kaybı, tedavi edilmediğinde ilerleyebilir. Tedavi edilemeyen işitme kaybına sahip bireylerin çoğunluğu işitme cihazından faydalanmaktadır (9).
Sonuç olarak, işitme cihazları işitme kaybı olan bireyler için oldukça önemlidir. İşitme cihazı kullanmamak, bilişsel, sosyal, duygusal ve güvenlik açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir. İşitme sorunu yaşıyorsanız ve/veya bu sorunla karşı karşıya olan birini tanıyorsanız, işitme cihazı kullanmanın faydasını değerlendirmek için bir işitme uzmanına başvurmanız önemlidir.
Ody. Elif Aygen Demir
Kaynakça
- Punch, J. L., Hitt, R., & Smith, S. W. (2019). Hearing loss and quality of life. Journal of Communication Disorders, 78, 33-45. https://doi.org/10.1016/j.jcomdis.2019.01.001
- Mayo Clinic. Hearing Aids: Types and Maintenance. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/in-depth/hearing-aids/art-20044116
- Mulrow, C. D., Aguilar, C., Endicott, J. E., Tuley, M. R., Velez, R., Charlip, W. S., ... & al. Quality-of-life changes and hearing impairment. A randomized trial. Annals of Internal Medicine, 113(3), 188-194.
- Kochkin, B. S., & Rogin, C. M. (2000). Quantifying the obvious: The impact of hearing instruments on quality of life. The Hearing Journal, 52(7), 32-40.
- National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. (Tarih Belirtilmemiş). Effects of Unaddressed Hearing Loss on Quality of Life. https://www.nidcd.nih.gov/health/effects-unaddressed-hearing-loss-quality-life
- Lundälv, J. (2004). Self-reported experiences of incidents and injury events in traffic among hearing impaired people as pedestrians and cyclists. A follow-up study of mobility and use of hearing equipment. International Journal of Rehabilitation Research, 27(1), 79-80.
- Lin, F. R., Metter, E. J., O’Brien, R. J., et al. (2011). Hearing loss and incident dementia. Archives of Neurology, 68(2), 214-220. http://dx.doi.org/10.1001/archneurol.2010.362
- Arlinger, S. (2003). Negative consequences of uncorrected hearing loss--a review. International Journal of Audiology, 42(Suppl 2), 2S17-20.
- Moore, B. C. J., & Popelka, G. R. (2016). Hearing Aids. In G. R. Popelka, R. R. Fay, B. C. J. Moore, & A. N. Popper (Eds.), Springer Handbook of Auditory Research, Vol. 56 (pp. 1-19). Springer International Publishing