İşitme Merkezi Bul
İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri
İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

Yaşlılık döneminde işitme kaybı genel olarak göz ardı edilen, küçümsenen bir semptomdur. Bunun nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • İşitme kaybı gözle görülür elle tutulur bir sorun değildir.
  • İşitme kaybı direkt bir mortalite nedeni değildir. Ancak yaşlılık döneminde kişinin toplumsal geri çekilmesine neden olarak "sağlıklı yaşlanma" kavramını olumsuz yönde etkileyen bir semptomdur.
  • Toplum bazında işitme kaybı nedenleri, tedavi yöntemleri konusunda farkındalık oranı çok düşüktür.
  • Yaşlı bireyler genel olarak estetik kaygılar, kullanım zorluğu, fiziksel becerilerde kötüleşme gibi nedenlerden dolayı işitme cihazı kullanımından kaçınmakta veya reddetmektedir.

İşitme kaybının başlıca tedavileri:

  • Medikal tedaviler
  • Cerrahi tedaviler
  • İşitme Cihazı
  • Koklear İmplant’tır.

Bu tedaviler KBB hekimlerinin muayenesi ve işitme testi sonrasında kişilerin işitme kaybının tipi ve derecesine göre belirlenmektedir. Bu sayede işitme kayıplı kişilerin hayat kalitesi artarak işitme kaybının olumsuz etkilerinin en aza indirilmiş olur.

Ancak işitme kayıplı bireylerin çoğu ‘’İşitme cihazını yaşlılar takar’’ diyerek işitme kaybını reddetmekte ve "şimdilik duyuyorum ilerde kullanırım" şeklinde bir mantıkla işitme cihazı kullanmayı ertelemektedir. Amerika'da işitme cihazı gereksinimi olan yaşlı bireyler içinde cihaz kullanma oranı ortalama %20 olarak öngörülmekte ve geri kalan işitme kayıplı yaşlı nüfusun cihaz kullanmaktan kaçındıkları belirtilmektedir. * Türkiye'de ise TUİK verilerine göre kullanma oranı %6-7'lerdedir.**

Halbuki erken tanı ile ve tedavi ile işitme kaybının olumsuz sonuçlarının önüne geçilmiş olur. Oysaki tedavi edilmeyen işitme kaybı, sosyal izolasyon, depresyon, Demans (Bunama)/ Alzheimer gibi olumsuz süreçlere neden olur.


Kaynakça

*Popelka MM, Cruickshanks KJ, Wiley TL, Tweed TS, Klei, BE, Klein R. Low prevalence of hearing aid use among older adults with hearing loss: the Epidemiology of Hearing Loss Study. Journal of the American Geriatrics Society 1998; 46(9):1075-1078.

**Türkiye İstatistik Kurumu. İstatistiklerle Yaşlılık. 2014.file:///C:/Users/AE/Downloads/425889573107 9847580.pdf.